סוכרת מסוג 2 היא מחלה אשר משפיעה על מצב הגוף בהיבטים רבים ומתפתחת בדרגת חומרתה עם הזמן. הסובלים מסוכרת מסוג 2 חשופים להיווצרות של מגוון בעיות בריאותיות חמורות הנלוות למחלה, כגון איבוד הראיה ואיבוד תחושה במיוחד בכפות הרגליים והאצבעות וכן קיים סיכון למחלות כבד ולב.
כשרמת הטריגליצרידים בדם גבוהה, הסיכון להתפתחות סוכרת עולה, אולם עם מעט סיוע ומאמץ ניתן להוריד ולשלוט ברמתם ובכך להפחית את הסיכון לסוכרת.
מהם טריגליצרידים?
טריגליצרידים הם שומנים – ליפידים המצויים בדם ומאוחסנים בתאי השומן. הגוף הופך קלוריות עודפות לטריגליצרידים ואלה משתחררים מתאי השומן בעזרת הורמונים במטרה לייצר אנרגיה לגוף בין הארוחות.
רמה גבוהה מדי של טריגליצרידים עלולה לגרום להתעבות העורקים ולהוות סיכון למחלות לב וכלי דם. מצב של עודף בטריגליצרידים עשוי להיגרם מגורמים כגון עודף משקל ובעיות מטבוליות ומאפיין מצבים של סוכרת מסוג 2.
התנגדות לאינסולין
באופן נורמלי, הגוף מייצר אינסולין אשר אחראי על העברת הגלוקוז המצוי בדם אל התאים, שם הגוף הופך את הגלוקוז לאנרגיה. האינסולין גם מאפשר לגוף להשתמש בטריגליצרידים לייצור אנרגיה. אחד הגורמים השכיחים לרמת טריגליצרידים גבוהה הוא עודף בפחמימות בתזונה.
התוצאה לכך היא היווצרות של התנגדות לאינסולין, מצב זה מתרחש כאשר הסוכר בדם אינו מגיב באופן תקין ונורמלי לאינסולין וכתוצאה מכך עולה רמת הסוכר בדם. מצב של התנגדות לאינסולין הוא שלב אחד בטרם מתפתחת סוכרת מסוג 2.
במצבי עודף משקל, תזונה הכוללת סוכרים רבים וחוסר פעילות גופנית ההתנגדות לאינסולין מתעצמת ומחמירה. לכן במידה וקיים סיכון או מתפתחת התנגדות לאינסולין, חשוב להקפיד על ביצוע פעילות גופנית ועל תזונה בריאה המותאמת אישית על ידי הרופא ולקחת את התרופות שנקבעות להורדת רמת הטריגליצרידים.
טיפול בטריגליצרידים גבוהים: מודעות ושינוי הרגלים
בדיקת רמת הסוכר בדם מתבצעת על ידי בדיקת דם לאחר צום של 8 שעות. הרופא יכול לבדוק את רמות הגלוקוז בדם גם בעזרת בדיקת דם מיוחדת הקרויה A1c, כאשר התוצאה מראה את הממוצע של רמת הסוכר בדם במהלך שלושה החודשים האחרונים. במידה והבדיקה מצביעה על רמת סוכר גבוהה אך לא כזו הגורמת לסוכרת זהו מצב טרום סוכרת המגדיל באופן משמעותי את הסיכון לסוכרת בהמשך.
אולם גם במצבים אלה, לא מאוחר לנקוט בצעדים על מנת להוריד את רמת הסוכר בדם וכן את רמת הטריגליצרידים והכולסטרול המאפיינים מצב של טרום סוכרת. הדרך הנכונה היא ליישם את המלצות הרופא המטפל ולהקפיד על נטילת תרופות מתאימות, ביצוע פעילות גופנית ולאכול נכון על מנת להוריד את רמת הסוכר בדם ולהחזירה למצב תקין. המידה ומצב טרום סוכרת אינו מטופל כראוי הוא עלול להתפתח לסוכרת.
סוכרת וסיבוכים נוספים
במקרים בהם רמות הסוכר בדם מטפסות לרמה גבוהה, מדובר בסוכרת ומצב זה מחייב טיפול בזמן משום שרמת סוכר גבוהה עלולה לגרום לפגיעה בעצבים ובכלי הדם וכתוצאה מכך עלול להיגרם נזק לתפקוד מחזור הדם אשר יכול להוביל לנזקים לראייה, לכליות ואף לגרום להתקף לב ושבץ.
לכן חשוב להתאים תכנית טיפולית על מנת להוריד את רמת הטריגליצרידים ורמת הסוכר בדם וזאת בעזרת תרופות ושינויים בהרגלים ובאורח החיים. המאמצים הנדרשים להתמודדות עם סוכרת אינם פשוטים אך עשויים להועיל ולמנוע סיבוכים הנובעים מסוכרת הכוללים עיוורון, בעיות מין שונות וכן בעיות בריאותיות נוספות.
שיטות להורדת רמת הטריגליצרידים
- לרדת במשקל
- להוריד בצריכת הקלוריות
- להימנע מאכילת מאכלים מתוקים ומעובדים המהווים פחמימות פשוטות.
- שמירה על רמות כולסטרול בהתאם למומלץ.
- החלפת שומנים רוויים בכאלה שמקורם מהצומח.
- אכילה של דגים במקום בשר.
- הימנעות מאכילת שומן טראנס במזון מטוגן.